Search
Close this search box.

Kone- ja laitevalmistus

Toimialan vaatimukset

Luotettavuus on kone- ja laitevalmistuksessa ensisijaisen tärkeää. Tämä koskee niin valmistettavan laitteen toimintaa kuin kestävyyttä. Laitteessa käytettävien komponenttien tulee olla laadukkaita ja pitkäikäisiä. Pitkäikäisyys käsittää toimintavarmuuden lisäksi myös komponentin saatavuuden tulevaisuudessa. Kestävän ja toiminnallisen ratkaisun suunnittelussa tulee huomioida sovelluksen vaatimukset, jolloin usein vaaditaan kustomoitu ratkaisu. Luotettava yhteistyökumppani kone-ja laitevalmistajille varmistaa tuotetuen kaikissa projektin vaiheissa, kunnossapidon tuen ja ratkaisun jatkuvuuden.

Mitä ratkaisulta vaaditaan

  • Ratkaisun laadukkuus ja toimintavarmuus
  • Ratkaisun käytettävyys
  • Ratkaisun pitkäikäisyys
  • Ratkaisun saatavuus
  • Asiakaskohtaisuus, räätälöinti, kustomointi
  • Tuotetuki ja kunnossapidon tuki

Ota yhteyttä

Juuso Lehto

Myynti ja tekninen tuki

09 774 642 34
040 013 1348

Tutustu kone- ja laitevalmistuksen ratkaisuihin

Monipuoliset käsiohjaimet laitteen ohjaukseen sekä sallinta-ajoon

Euchner HBA-, HBM- ja HBL- tuotevalikoimista löytyy laaja valikoima erilaisia käsiohjaimia tuotantolaitteen ohjaukseen. Käsiohjaimia on saatavilla LCD-näytöillä, ohjauspainikkeilla, säätöpyörällä, valintakytkimillä, hätä-seis painikkeilla sekä sallintapainikkeilla huolto-ajoon. Käsiohjaimen suunnittelussa on kiinnitetty huomioita erityisesti ergonomiseen muotoiluun. Kestävä kotelointi ja IP 65 -tiiveysluokitus tekee käsiohjaimesta soveltuvan myös raskaan teollisuuden tarpeisiin.

Tehovastukset moottorikuorman hallittuun purkamiseen

Taajuusmuuttajaohjatuissa liikkeissä jarrutustilanteissa kertyy taajuusmuuttajan välipiiriin purettavaa energiaa. Tähän käyttöön on teholuokista riippuen erilaisia tehovastusmalleja. Frizlenin vastusten etuna on tarkka vastusarvon määrittäminen, joka on tärkeää taajuusmuuttajapiirin oikeanlaisen toiminnan takaamiseksi. Taajuusmuuttajavalmistajat määrittävät minimivastusarvon piirinsä toiminnalle, joka huomioidaan vastusmitoituksessa.

Toisena käyttökohteena on moottoreiden käynnistyksessä tarvittava käynnistysvastus, joka puskuroi käynnistyksessä muodostuvia tehopiikkejä. Vastukset voidaan valmistaa paljaina rakenteina, jolloin ne ovat asennettavissa olemassaoleviin sähkökaappeihin tai rakenteisiin. Toisena paljon käytettynä vaihtoehtona on koteloitu ja sääsuojattu malli, mikä mahdollistaa vastuksen sijoittamisen ulkotiloihin.

Huolto-ovien sekä -luukkujen turvallinen valvonta ja -lukitus

CTP on yksinkertainen PL e -tason turvalukko. CTP -turvalukko soveltuu erityisesti luukkujen ja ovien turvalliseen lukitukseen ja valvontaan. Tärinänkesto sekä korkea IP69K -tiiveysluokka tekevät turvalukosta soveltuvan haastaviin ympäristöolosuhteisiin. Turvalukko on helppo liittää OSSD -lähtöjen avulla turvareleeseen tai -logiikkaan. Laaja valikoima kytkentäavainvaihtoehtoja mahdollistaa joustavan asennuksen myös hankaliin ja ahtaisiin kohteisiin.

Huolto-ovien turvallinen valvonta, -lukitus sekä ohjaus

MGB -turvalukkoon on saatavilla valikoima erilaisia ohjauspainikkeita. Kahvarakenne sekä optiona saatava hätävapautuskahva mahdollistavat turvalukon vaivattoman käytön. Hyvä tärinänkesto ja IP65-luokitus tekevät kytkimestä soveltuvan erilaisiin kohteisiin.

Modulaarisella turvalukolla joustavuutta huolto-oville

MGB2 on joustava PL e-turvatason turvalukko porttien sekä ovien lukitukseen ja valvontaan. Painikemoduulien valikoimasta löytyy erilaiset ohjauspainikkeet jotka on valittavissa sovelluksen tarpeen mukaisesti. Kahvarakenne sekä optiona saatava hätävapautuskahva mahdollistavat turvalukon vaivattoman käytön. MGB2 turvalukko sopii versiosta riippumatta oikea- tai vasen kätisiin oviin. Hyvä tärinänkesto ja IP65-luokitus tekevät kytkimestä soveltuvan erilaisiin kohteisiin.

Turvavaloverhot linjan tai koneen esteettömään suojaukseen

Reerin turvavaloverhoilla voidaan estää vaara-alueelle kulku. Tuotevalikoimasta löytyvät tyypin 2 / PL c sekä tyypin 4 / PL e vaatimusten mukaiset turvavaloverhot. Turvavaloverhoja on saatavana sormi-, käsi- ja henkilösuojaukseen. ATEX-tiloihin on saatavilla ATEX 2 -alueelle sopivat erikoiskoteloidut valoverhot. Reeriltä löytyvät suojaputkelliset versiot WTH ja WTHF (lämmityksellä). Suojaputkelliset (IP 69k) turvavaloverhot sopivat esimerkiksi elintarviketeollisuuden käyttöihin. Hyväksynnät: CE, TÜV, cULus, RoHS, S-Mark.

Mosaic M1S -päämoduuli mahdollistaa entistä laajemman turvakokonaisuuden valvonnan.

Päämoduuleita voidaan käyttää yksin tai rakentaa halutun kokoinen järjestelmä laajennusyksiköiden avulla. Drag & drop -ohjelmallisuuden avulla voidaan toteuttaa haluttu suojausjärjestelmä vaivattomasti. Järjestelmällä voidaan saavuttaa PL e -taso standardin EN ISO 13849-1 mukaisesti.

ODU MAC Blue-Line on manuaaliseen liitäntään suunniteltu muovikoteloinen modulaarinen suorakideliitin.

Liitin kootaan sovelluskohtaisesti laajasta valikoimasta eri liitäntämoduuleita ja sopivan mittaisesta liitinrungosta. Blue-Line-sarjassa liittimen kasauksesta ja huollosta on tehty helppoa. Kontaktimoduulit ovat liitettävissä liitinkehykseen pikalukituksella. Kehyksissä olevat kontaktit ovat vaihdettavissa kontaktipuolelta, jolloin huoltotoimenpiteissä koko liitinrunkoa ei tarvitse purkaa. Blue-Line-sarja on saatavilla kierto- tai salpalukituksen lisäksi myös Push-Pull-lukituksella.

ODU MAC Silver-Line on automaattiseen liitäntään suunniteltu metallikoteloinen modulaarinen suorakaideliitin.

Liitin kootaan sovelluskohtaisesti laajasta valikoimasta eri liitäntämoduuleita ja sopivan mittaisesta liitinrungosta. Liittimen läpi voidaan viedä signaaleja, virtaa, voimavirtaa, korkeita jännitteitä, koaksiaalit, ilmaa, nesteitä, dataa tai valokuituja. Silver-Line-liittimellä on erinomainen tärinänkesto ja käyttöikä kontakteissa käytettävän ODU SPRINGTAC -teknologian ansiosta.

MINI-SNAP on itsestään lukittuva pistokeliitin, joka liittää luotettavasti virrat, signaalit, datan tai median.

Push-Pull-lukitus varmistaa, että liitäntä ei irtoa pelkästään kaapelista vetämällä. Kestävä metallirunko on luotettava ja takaa pitkäaikaisen toimivuuden eri olosuhteissa. MINI-SNAP on saatavilla kolmellä eri koodauksella, useassa eri koossa ja eri eristerungoilla.

Suunnanvaihtokontaktoreit kohteisiin, joissa liikkeen suunta täytyy saada hallitusti ja joissain tapauksissa nopeasti toteutettua.

Kahdella ohjaussignaalilla L ja R saadaan määritettyä liikkeensuunta. Kohde-esimerkkinä venttiilinohjaus, jossa venttiili täytyy saada käännettyä kiinni ja auki. Toisena esimerkkinä tukkien tai vastaavien pyörittäminen eri suuntiin.

Vikavirranvalvojilla saadaan valvottua maadoitettujen verkkojen isolaatiotasoja.

Vikavirranvalvojilla saadaan valvottua maadoitettujen verkkojen isolaatiotasoja. Eristystaso voi vaurioitua huomaamattomasti ajan kanssa esimerkiksi johdineristeiden heikentyessä. Vartijalle voidaan säätää kaksi rajaa; hälytys ja katkaisu. Tällöin kasvava ongelma voidaan paikantaa ja korjata ennen kuin katkolle on syytä. Vikavirranvalvojan katkaisusignaali toimii turvallistavana tekijänä tapauksissa joissa eristyksen huononemiseen ei ole kiinnitetty ajoissa huomiota tai tason tippuminen tapahtuu nopeasti.

Ennakoivaan huoltoon sekä vaaratilanteiden välttämiseen

Kun toimintaympäristössä esiintyy paljon palonarkaa materiaalia tai räjähdysherkkää pölyä, sähköverkkojen eristystason jatkuva valvonta on ehdottoman tärkeää.

Eristyksenvartijoilla voidaan valvoa maadoittamattomien verkkojen isolaatiotasoja. Eristystaso voi vaurioitua huomaamattomasti ajan kanssa esimerkiksi johdineristeiden heikentyessä. Vartijalle voidaan säätää kaksi rajaa; hälytys ja katkaisu. Tällöin kasvava ongelma voidaan paikantaa ja korjata ennen kuin katkolle on syytä. Eristysvartijan katkaisusignaali toimii turvallistavana tekijänä tapauksissa joissa eristyksen huononemiseen ei ole kiinnitetty ajoissa huomiota tai tason tippuminen tapahtuu nopeasti.

Teollisuuden sovelluksissa analogiset viestisignaalit ovat usein eroteltu signaalin laadun ja turvallisuuden varmistamiseksi.

Työturvallisuuden huomiointi on nostanut laitteiden työturvallisuusvaatimukset korkealle uusien standardien myötä. Usein kuitenkin parempaa turvallisuutta on hankittu tuottavuuden kustannuksella. Knick ProLine P 22400 galvaanisen erottimen kehityksen lähtökohtana onkin ollut työn tuottavuuden ja työturvallisuuden yhdistäminen. Se on passiivinen galvaaninen erotin standardisignaaleille ja SIL3 turvaluokiteltu EN 61508 standardin mukaisesti. Vahvistetun eristyksensä ansiosta Knick ProLine P 22400:lla tulon ja lähdön välille saadaan varma erotus jatkuvalle jännitteelle 600 VAC/DC asti. Tämä kattaa myös nopeatkin jännitemuutokset (testijännite 5,4 kVAC).

MGB on kompakti PL e-turvatason turvalukko porttien sekä ovien lukitukseen ja valvontaan.

MGB -turvalukkoon on saatavilla valikoima erilaisia ohjauspainikkeita. Kahvarakenne sekä optiona saatava hätävapautuskahva mahdollistavat turvalukon vaivattoman käytön. Hyvä tärinänkesto ja IP65-luokitus tekevät kytkimestä soveltuvan erilaisiin kohteisiin. 

MGB2 on joustava PL e-turvatason turvalukko porttien sekä ovien lukitukseen ja valvontaan.

Painikemoduulien valikoimasta löytyy erilaiset ohjauspainikkeet jotka on valittavissa sovelluksen tarpeen mukaisesti. Kahvarakenne sekä optiona saatava hätävapautuskahva mahdollistavat turvalukon vaivattoman käytön. MGB2 turvalukko sopii versiosta riippumatta oikea- tai vasen kätisiin oviin. Hyvä tärinänkesto ja IP65-luokitus tekevät kytkimestä soveltuvan erilaisiin kohteisiin.

CTP on yksinkertainen PL e -tason turvalukko. CTP soveltuu erityisesti luukkujen ja ovien turvalliseen lukitukseen ja valvontaan.

Tärinänkesto ja korkea IP69K -tiiveysluokka tekevät turvalukosta soveltuvan myös erittäin haastaviin ympäristöolosuhteisiin. Turvalukko on helppo liittää OSSD -lähtöjen avulla turvareleeseen tai -logiikkaan. Laaja valikoima kytkentäavainvaihtoehtoja mahdollistaa joustavan asennuksen myös hankaliin ja ahtaisiin kohteisiin.

Reerin turvavaloverhoilla voidaan estää vaara-alueelle kulku.

Tuotevalikoimasta löytyvät tyypin 2 / PL c sekä tyypin 4 / PL e vaatimusten mukaiset turvavaloverhot. Turvavaloverhoja on saatavana sormi-, käsi- ja henkilösuojaukseen. ATEX-tiloihin on saatavilla ATEX 2 -alueelle sopivat erikoiskoteloidut valoverhot. Reeriltä löytyvät suojaputkelliset versiot WTH ja WTHF (lämmityksellä). Suojaputkelliset (IP 69k) turvavaloverhot sopivat esimerkiksi elintarviketeollisuuden käyttöihin. Hyväksynnät: CE, TÜV, cULus, RoHS, S-Mark.

Mosaic M1S -päämoduuli mahdollistaa entistä laajemman turvakokonaisuuden valvonnan.

Päämoduuleita voidaan käyttää yksin tai rakentaa halutun kokoinen järjestelmä laajennusyksiköiden avulla.  Drag & drop -ohjelmallisuuden avulla voidaan toteuttaa haluttu suojausjärjestelmä vaivattomasti. Järjestelmällä voidaan saavuttaa PL e -taso standardin EN ISO 13849-1 mukaisesti.

MINI-SNAP on itsestään lukittuva pistokeliitin, joka liittää luotettavasti virrat, signaalit, datan tai median.

Push-Pull-lukitus varmistaa, että liitäntä ei irtoa pelkästään kaapelista vetämällä. Kestävä metallirunko on luotettava ja takaa pitkäaikaisen toimivuuden eri olosuhteissa. MINI-SNAP on saatavilla kolmellä eri koodauksella, useassa eri koossa ja eri eristerungoilla. 

ODU MAC Silver-Line on automaattiseen liitäntään suunniteltu metallikoteloinen modulaarinen suorakaideliitin.

Liitin kootaan sovelluskohtaisesti laajasta valikoimasta eri liitäntämoduuleita ja sopivan mittaisesta liitinrungosta. Liittimen läpi voidaan viedä signaaleja, virtaa, voimavirtaa, korkeita jännitteitä, koaksiaalit, ilmaa, nesteitä, dataa tai valokuituja. Silver-Line-liittimellä on erinomainen tärinänkesto ja käyttöikä kontakteissa käytettävän ODU SPRINGTAC -teknologian ansiosta. 

ODU MAC Blue-Line on manuaaliseen liitäntään suunniteltu muovikoteloinen modulaarinen suorakideliitin.

Liitin kootaan sovelluskohtaisesti laajasta valikoimasta eri liitäntämoduuleita ja sopivan mittaisesta liitinrungosta. Blue-Line-sarjassa liittimen kasauksesta ja huollosta on tehty helppoa. Kontaktimoduulit ovat liitettävissä liitinkehykseen pikalukituksella. Kehyksissä olevat kontaktit ovat vaihdettavissa kontaktipuolelta, jolloin huoltotoimenpiteissä koko liitinrunkoa ei tarvitse purkaa.  Blue-Line-sarja on saatavilla kierto- tai salpalukituksen lisäksi myös Push-Pull-lukituksella. 

Koneiden käyttäjän työskentelyn helpottamiseksi Euchnerin HBA-, HBM- ja HBL-käsiohjaimien suunnittelussa on kiinnitetty huomioita erityisesti ergonomiseen muotoiluun.

Laajasta tuotevalikoimasta on saatavilla standardimallien lisäksi laaja valikoima erilaisia painikevaihtoehtoja sovelluskohtaisiin ratkaisuihin. Käsiohjaimien suojausluokka on IP 65 standardin EN 60529 mukaisesti.

Taajuusmuuttajaohjatuissa liikkeissä jarrutustilanteissa kertyy taajuusmuuttajan välipiiriin purettavaa energiaa. Tähän käyttöön on teholuokista riippuen erilaisia tehovastusmalleja.

Frizlenin vastusten etuna on tarkka vastusarvon määrittäminen, joka on tärkeää taajuusmuuttajapiirin oikeanlaisen toiminnan takaamiseksi. Taajuusmuuttajavalmistajat määrittävät minimivastusarvon piirinsä toiminnalle, joka huomioidaan vastusmitoituksessa.

Toisena käyttökohteena on moottoreiden käynnistyksessä tarvittava käynnistysvastus, joka puskuroi käynnistyksessä muodostuvia tehopiikkejä. Vastukset voidaan valmistaa paljaina rakenteina, jolloin ne ovat asennettavissa olemassaoleviin sähkökaappeihin tai rakenteisiin. Toisena paljon käytettynä vaihtoehtona on koteloitu ja sääsuojattu malli, mikä mahdollistaa vastuksen sijoittamisen ulkotiloihin

Teollisuuden sovelluksissa analogiset viestisignaalit ovat usein eroteltu signaalin laadun ja turvallisuuden varmistamiseksi.

Työturvallisuuden huomiointi on nostanut laitteiden työturvallisuusvaatimukset korkealle uusien standardien myötä. Usein kuitenkin parempaa turvallisuutta on hankittu tuottavuuden kustannuksella. Knick ProLine P 22400 galvaanisen erottimen kehityksen lähtökohtana onkin ollut työn tuottavuuden ja työturvallisuuden yhdistäminen. Se on passiivinen galvaaninen erotin standardisignaaleille ja SIL3 turvaluokiteltu EN 61508 standardin mukaisesti. Vahvistetun eristyksensä ansiosta Knick ProLine P 22400:lla tulon ja lähdön välille saadaan varma erotus jatkuvalle jännitteelle 600 VAC/DC asti. Tämä kattaa myös nopeatkin jännitemuutokset (testijännite 5,4 kVAC).

Pehmeäkäynnistimet eli "pehmokäynnistimet" tai "pehmot" mahdollistavat käynnistysvirran portaattoman rajoittamisen ja kasvattamisen käynnistyksen aikana.

Tällöin saavutetaan tasainen liikkeiden nopeuden kasvattaminen, joka on tärkeää esimerkiksi hihnakuljettimissa. Pehmeäkäynnistimellä voidaan korvata perinteiset tähti-kolmio-käynnistykset, joissa käytetään perinteisiä kontaktoreita. Koska pehmot perustuvat puolijohdetekniikkaan, eivät ne sisällä kulutusosia samalla tavoin kuin perinteiset kontaktorit. Tämä pidentää käynnistyslaitteiden elinikää ja turvallisuutta. Moottoreiden nopeudenhallintaan käytetään myös taajuusmuuttajia. Ottaen huomioon moottorikoon ja asennuksen, on sovelluksia joissa pehmon käyttäminen on kustannustehokkaampaa ja asennukseltaan helpompi toteuttaa. Pehmoissa säädöt tehdään etupaneelin potikoilla, eikä ohjelmointitaitoja vaadita.

Suunnanvaihtokontaktoreit kohteisiin, joissa liikkeen suunta täytyy saada hallitusti ja joissain tapauksissa nopeasti toteutettua.

Kahdella ohjaussignaalilla L ja R saadaan määritettyä liikkeensuunta. Kohde-esimerkkinä venttiilinohjaus, jossa venttiili täytyy saada käännettyä kiinni ja auki. Toisena esimerkkinä tukkien tai vastaavien pyörittäminen eri suuntiin.

Nopeusvahdit ovat turvallinen tapa rajoittaa vaarallisia liikkeitä.

Esimerkiksi tietyissä tapauksissa huoltohenkilöstön täytyy pystyä käyttämään liikkeitä samalla kun huoltoa suoritetaan vaarallisella alueella. Tällöin nopeusvahdilla pystytään rajoittamaan liikettä niin, ettei se aiheuta vaaratilanteita huoltohenkilöille ja huolto pystytään suorittamaan turvallisesti. Nollanopeusvahdilla voidaan myös valvoa vaaralliselle alueelle kulkua. Vaarallisten liikkeiden pysäytys ohjataan ulkopuolelta. Liikkeiden pysähdyttyä nollanopeusvahti antaa sallivan signaalin turvaovelle ja henkilöstö pääsee kulkemaan turvallistetulle alueelle.

Kun toimintaympäristössä esiintyy paljon palonarkaa materiaalia tai räjähdysherkkää pölyä, sähköverkkojen eristystason jatkuva valvonta on ehdottoman tärkeää.

Eristyksenvartijoilla voidaan valvoa maadoittamattomien verkkojen isolaatiotasoja. Eristystaso voi vaurioitua huomaamattomasti ajan kanssa esimerkiksi johdineristeiden heikentyessä. Vartijalle voidaan säätää kaksi rajaa; hälytys ja katkaisu. Tällöin kasvava ongelma voidaan paikantaa ja korjata ennen kuin katkolle on syytä. Eristysvartijan katkaisusignaali toimii turvallistavana tekijänä tapauksissa joissa eristyksen huononemiseen ei ole kiinnitetty ajoissa huomiota tai tason tippuminen tapahtuu nopeasti.

 

Vikavirranvalvojilla saadaan valvottua maadoitettujen verkkojen isolaatiotasoja.

Vikavirranvalvojilla saadaan valvottua maadoitettujen verkkojen isolaatiotasoja. Eristystaso voi vaurioitua huomaamattomasti ajan kanssa esimerkiksi johdineristeiden heikentyessä. Vartijalle voidaan säätää kaksi rajaa; hälytys ja katkaisu. Tällöin kasvava ongelma voidaan paikantaa ja korjata ennen kuin katkolle on syytä.  Vikavirranvalvojan katkaisusignaali toimii turvallistavana tekijänä tapauksissa joissa eristyksen huononemiseen ei ole kiinnitetty ajoissa huomiota tai tason tippuminen tapahtuu nopeasti.