Masina- ja seadmetööstus

Tegevusala nõuded

Masinate ja seadmete tootmisel on esmatähtis töökindlus. See kehtib nii toodetava seadme töötamise kui ka vastupidavuse kohta. Seadmes kasutatavad komponendid peavad olema kvaliteetsed ja pikaajalised. Lisaks usaldusväärsusele hõlmab pikaealisus ka komponendi tulevast kättesaadavust. Jätkusuutliku ja funktsionaalse lahenduse kujundamisel tuleb arvestada rakenduse nõuetega, mille puhul on sageli vaja kohandatud lahendust. Usaldusväärne partner masina- ja seadmetootjatele tagab toote tugiteenuse projekti kõigil etappidel, hooldustoe ja lahenduse järjepidevuse.

Mida lahendustelt nõutakse?

  • Lahenduse kvaliteet ja töökindlus
  • Lahenduse kasutatavus
  • Lahenduse pikaajalisus
  • Lahenduse kättesaadavus
  • Kliendipõhisus, kohandamine, sobitamine
  • Toote tugiteenus ja korrashoiutugi

Võtke ühendust

Juuso Lehto

Müük ja tehniline tugi

09 774 642 34
040 013 1348

Sobivad lahendused

Pidurdustakistid mootori peatamiseks

Ajamiga juhitavate liikumiste korral juhitakse energia pidurdamise korral ajami vaheahelasse. Selle kasutusviisi jaoks on olenevalt võimsusklassist erinevad võimsustakistuse mudelid. Frizleni takistite eeliseks on takistuse väärtuse täpne määramine, mis on oluline sagedusmuunduri ahela õige talitluse tagamiseks. Sagedusmuundurite tootjad määravad oma vooluahela talitluse jaoks minimaalse takistuse väärtuse, mida võetakse arvesse takistite suuruse määramisel.

Teine kasutuskoht on mootorite käivitamiseks vajalik käivitustakistus, mis puhverdab käivitamisel tekkivaid võimsuspiike. Takisteid saab valmistada paljaste konstruktsioonidena, mis võimaldab neid paigaldada olemasolevatesse elektrikappidesse või -konstruktsioonidesse. Teine laialdaselt kasutatav variant on kapseldatud ja ilmastikukindel konstruktsioon, mis võimaldab takisti paigaldamist välistingimustesse.

Mitmekülgsed käsijuhtimisseadmed seadme juhtimiseks ja lubatud käituseks

Euchneri HBA, HBM ja HBL tootevalik sisaldab tootmisseadme juhtimiseks käsijuhtimisseadmete laia valikut. Käsijuhtimisseadmed on saadaval LCD-ekraanide, juhtnuppude, seaderataste, valikulülitite, avariiseiskamisnuppude ja hooldusrežiimi lubamisnuppudega. Käsijuhtimisseadmete kavandamisel on pööratud tähelepanu eelkõige nende ergonoomilisele kujundusele. Vastupidav korpus ja IP 65 kaitseklass muudavad käsijuhtimisseadmed sobivaks ka rasketööstuse vajadustele.

Turvavalguskardinad saeliini või masina takistusteta kaitsmiseks

Reeri turvavalguskardinate abil saab takistada ohualasse juurdepääsu. Tootevalikus on turvavalguskardinad, mis vastavad tüüp 2 / PL c ja tüüp 4 / PL e nõuetele. Turvavalguskardinaid on saada sõrme-, käe- ja isikukaitse jaoks. ATEX-klassi rajatiste jaoks on saadaval spetsiaalsed eriümbrisega turvavalguskardinad, mis sobivad ATEX 2 piirkonnale. Reerilt leiate ka kaitsetoruga versioonid WTH ja WTHF (koos soojendusega). Kaitsetorudega turvavalguskardinad (IP 69k) sobivad kasutamiseks näiteks toiduainetööstuses. Heakskiidud: CE, TÜV, cULus, RoHS, S-Mark.

Hooldususte ja -luukide turvaline jälgimine ja lukustamine

CTP on lihtne PL e -taseme turvalukk. CTP-turvalukk sobib eriti hästi luukide ja uste turvaliseks lukustamiseks ning jälgimiseks. Vibratsioonikindlus ja kõrge IP69K-tihedusklass muudavad turvaluku sobivaks keerulistes keskkonnatingimustes. Turvalukku on OSSD-väljundite kaudu lihtne ühendada ohutusrelee või -loogikaga. Lai valik lülitusvõtmete variante võimaldab paindlikku paigaldamist ka ebamugavates ja kitsastes tingimustes.

Mosaic M1S -põhimoodul võimaldab endisest ulatuslikumat kaitsesüsteemi

Põhimooduleid saab kasutada kas üksi või nendest laiendusüksuste abil moodustada soovitud suurusega süsteemi. Drag & drop funktsiooni abil saab hõlpsasti rajada soovitud kaitsesüsteemi. Süsteemi abil on võimalik saavutada standardi EN ISO 13849-1 kohane PL e -tase.

Hooldususte turvaline valve, lukustamine ja juhtimine

MGB-turvaluku jaoks on saada erinevaid juhtnuppe. Käepideme konstruktsioon ja lisavarustusena pakutav avariivabastushoob võimaldavad turvaluku hõlpsat kasutamist. Hea vibratsioonikindlus ja IP65-kaitseklass muudavad lüliti sobivaks erinevate kasutuskohtade jaoks.

ODU MAC Blue-Line on plastkorpusega modulaarne ristkülikukujuline pistik, mis on ette nähtud käsitsi ühendamiseks

Pistik on olenevalt rakendusest kokku pandud laiast valikust erinevatest ühendusmoodulitest ja sobiva suurusega pistikukorpusest. Blue-Line seeria puhul on pistiku kokkupanek ja hooldus muudetud lihtsaks. Kontaktmooduleid saab liitmikuraami külge ühendada kiirlukustuse abil. Raamides olevad kontaktid on kontaktipoolel vahetatavad nii, et kogu liitmikukorpust ei ole hooldustööde käigus vaja lahti võtta. Lisaks pööratavale või riiviga lukustamisele on Blue-Line seeria saadaval ka Push-Pull lukustusega.

ODU MAC Silver-Line on metallist korpusega modulaarne ristkülikukujuline pistik, mis on ette nähtud automaatseks ühendamiseks

Pistik on olenevalt rakendusest kokku pandud laiast valikust erinevatest ühendusmoodulitest ja sobiva suurusega pistikukorpusest. Pistiku kaudu saab edastada signaale, voolu, tugevvoolu, kõrgepinget, koaksiaalsignaale, õhku, vedelikke, andmeid või optilisi kiude. Silver-Line -liitmikul on suurepärane vibratsioonikindlus ja kasutusiga tänu kontaktides kasutatavale ODU SPRINGTAC tehnoloogiale.

MINI-SNAP on iselukustuv pistikliitmik, mis ühendab usaldusväärselt voolud, signaalid, andmed või meediumi

Push-Pull-lukustus tagab, et liitmik ei tule lahti, kui tõmmata vaid kaablist. Vastupidav metallkorpus on töökindel ja tagab pikaajalise toimivuse erinevates tingimustes. MINI-SNAP on saadaval kolme erineva kodeeringuga, mitmes eri suuruses ja erinevate isolatsiooniümbristega

Tööstuslikes rakendustes eraldatakse analoog-sõnumisignaalid sageli signaali kvaliteedi ja turvalisuse tagamiseks

Tööohutusega arvestamine on seadmete tööohutusnõuded tõstnud kõrgele uutele standarditele vastavale tasemele. Sageli on suurem turvalisus saavutatud siiski tootlikkuse arvelt. Knick ProLine P 22400 galvaanilise isolaatori väljatöötamine põhineb töö tootlikkuse ja tööohutuse ühendamisel. See on standardsignaalide passiivne galvaaniline isolaator ja SIL3 on klassifitseeritud vastavalt standardile EN 61508. Tänu tugevdatud isolatsioonile tagab Knick ProLine P 22400 usaldusväärse erinevuse sisendi ja väljundi vahel pidevpingele kuni 600 VAC/DC. See katab ka kiired pingemuudatused (katsepinge 5,4 kVAC).

Ennetavaks hoolduseks ja ohtlike olukordade vältimiseks

Kui tegevuskeskkonnas on palju tuleohtlikke materjale või plahvatusohtlikku tolmu, on tingimata hädavajalik elektrivõrkude isolatsioonitaseme pidev jälgimine. Isolatsioonikaitsmete abil saab jälgida maandamata võrkude isolatsioonitaset. Isolatsiooni tase võib aja jooksul märkamatult kahjustuda näiteks juhtme isolatsiooni nõrgenemisel.

Isolatsioonikaitsele saab määrata kaks piiri: häire ja väljalülituse. Sellisel juhul saab kasvava probleemi leida ja kõrvaldada enne, kui on põhjust tootmiskatkestuseks. Isolatsioonikaitse väljalülitussignaal toimib ohutegurina juhtudel, kui isolatsiooni halvenemisele ei ole pööratud õigeaegselt tähelepanu või kui tase langeb kiiresti.

Rikkevoolukaitsmeid saab kasutada maandatud võrkude isolatsioonitasemete jälgimiseks

Isolatsiooni tase võib aja jooksul märkamatult kahjustuda näiteks juhtme isolatsiooni nõrgenemisel. Isolatsioonikaitsele saab määrata kaks piiri: häire ja väljalülituse. Sellisel juhul saab kasvava probleemi leida ja kõrvaldada enne, kui on põhjust tootmiskatkestuseks. Rikkevoolukaitse väljalülitussignaal toimib ohutegurina juhtudel, kui isolatsiooni halvenemisele ei ole pööratud õigeaegselt tähelepanu või kui tase langeb kiiresti.

Käivitamine, peatamine ja pöörlemissuuna muutmine kontrollitult ja kiiresti

Suunavahetuskontaktorid objektidele, kus liikumissuunda tuleb kontrollida ja mõnel juhul rakendada kiiresti. Kaht juhtsignaali L ja R saab kasutada liikumissuuna määramiseks. Objekti näiteks on ventiili abil juhtimine, kus ventiil tuleb keerata kinni ja lahti. Teine näide on poomide vms pööramine eri suundades.

MGB on kompakti PL e-turvatason turvalukko porttien sekä ovien lukitukseen ja valvontaan.

MGB -turvalukkoon on saatavilla valikoima erilaisia ohjauspainikkeita. Kahvarakenne sekä optiona saatava hätävapautuskahva mahdollistavat turvalukon vaivattoman käytön. Hyvä tärinänkesto ja IP65-luokitus tekevät kytkimestä soveltuvan erilaisiin kohteisiin. 

MGB2 on joustava PL e-turvatason turvalukko porttien sekä ovien lukitukseen ja valvontaan.

Painikemoduulien valikoimasta löytyy erilaiset ohjauspainikkeet jotka on valittavissa sovelluksen tarpeen mukaisesti. Kahvarakenne sekä optiona saatava hätävapautuskahva mahdollistavat turvalukon vaivattoman käytön. MGB2 turvalukko sopii versiosta riippumatta oikea- tai vasen kätisiin oviin. Hyvä tärinänkesto ja IP65-luokitus tekevät kytkimestä soveltuvan erilaisiin kohteisiin.

CTP on yksinkertainen PL e -tason turvalukko. CTP soveltuu erityisesti luukkujen ja ovien turvalliseen lukitukseen ja valvontaan.

Tärinänkesto ja korkea IP69K -tiiveysluokka tekevät turvalukosta soveltuvan myös erittäin haastaviin ympäristöolosuhteisiin. Turvalukko on helppo liittää OSSD -lähtöjen avulla turvareleeseen tai -logiikkaan. Laaja valikoima kytkentäavainvaihtoehtoja mahdollistaa joustavan asennuksen myös hankaliin ja ahtaisiin kohteisiin.

Reerin turvavaloverhoilla voidaan estää vaara-alueelle kulku.

Tuotevalikoimasta löytyvät tyypin 2 / PL c sekä tyypin 4 / PL e vaatimusten mukaiset turvavaloverhot. Turvavaloverhoja on saatavana sormi-, käsi- ja henkilösuojaukseen. ATEX-tiloihin on saatavilla ATEX 2 -alueelle sopivat erikoiskoteloidut valoverhot. Reeriltä löytyvät suojaputkelliset versiot WTH ja WTHF (lämmityksellä). Suojaputkelliset (IP 69k) turvavaloverhot sopivat esimerkiksi elintarviketeollisuuden käyttöihin. Hyväksynnät: CE, TÜV, cULus, RoHS, S-Mark.

Mosaic M1S -päämoduuli mahdollistaa entistä laajemman turvakokonaisuuden valvonnan.

Päämoduuleita voidaan käyttää yksin tai rakentaa halutun kokoinen järjestelmä laajennusyksiköiden avulla.  Drag & drop -ohjelmallisuuden avulla voidaan toteuttaa haluttu suojausjärjestelmä vaivattomasti. Järjestelmällä voidaan saavuttaa PL e -taso standardin EN ISO 13849-1 mukaisesti.

MINI-SNAP on itsestään lukittuva pistokeliitin, joka liittää luotettavasti virrat, signaalit, datan tai median.

Push-Pull-lukitus varmistaa, että liitäntä ei irtoa pelkästään kaapelista vetämällä. Kestävä metallirunko on luotettava ja takaa pitkäaikaisen toimivuuden eri olosuhteissa. MINI-SNAP on saatavilla kolmellä eri koodauksella, useassa eri koossa ja eri eristerungoilla. 

ODU MAC Silver-Line on automaattiseen liitäntään suunniteltu metallikoteloinen modulaarinen suorakaideliitin.

Liitin kootaan sovelluskohtaisesti laajasta valikoimasta eri liitäntämoduuleita ja sopivan mittaisesta liitinrungosta. Liittimen läpi voidaan viedä signaaleja, virtaa, voimavirtaa, korkeita jännitteitä, koaksiaalit, ilmaa, nesteitä, dataa tai valokuituja. Silver-Line-liittimellä on erinomainen tärinänkesto ja käyttöikä kontakteissa käytettävän ODU SPRINGTAC -teknologian ansiosta. 

ODU MAC Blue-Line on manuaaliseen liitäntään suunniteltu muovikoteloinen modulaarinen suorakideliitin.

Liitin kootaan sovelluskohtaisesti laajasta valikoimasta eri liitäntämoduuleita ja sopivan mittaisesta liitinrungosta. Blue-Line-sarjassa liittimen kasauksesta ja huollosta on tehty helppoa. Kontaktimoduulit ovat liitettävissä liitinkehykseen pikalukituksella. Kehyksissä olevat kontaktit ovat vaihdettavissa kontaktipuolelta, jolloin huoltotoimenpiteissä koko liitinrunkoa ei tarvitse purkaa.  Blue-Line-sarja on saatavilla kierto- tai salpalukituksen lisäksi myös Push-Pull-lukituksella. 

Koneiden käyttäjän työskentelyn helpottamiseksi Euchnerin HBA-, HBM- ja HBL-käsiohjaimien suunnittelussa on kiinnitetty huomioita erityisesti ergonomiseen muotoiluun.

Laajasta tuotevalikoimasta on saatavilla standardimallien lisäksi laaja valikoima erilaisia painikevaihtoehtoja sovelluskohtaisiin ratkaisuihin. Käsiohjaimien suojausluokka on IP 65 standardin EN 60529 mukaisesti.

Taajuusmuuttajaohjatuissa liikkeissä jarrutustilanteissa kertyy taajuusmuuttajan välipiiriin purettavaa energiaa. Tähän käyttöön on teholuokista riippuen erilaisia tehovastusmalleja.

Frizlenin vastusten etuna on tarkka vastusarvon määrittäminen, joka on tärkeää taajuusmuuttajapiirin oikeanlaisen toiminnan takaamiseksi. Taajuusmuuttajavalmistajat määrittävät minimivastusarvon piirinsä toiminnalle, joka huomioidaan vastusmitoituksessa.

Toisena käyttökohteena on moottoreiden käynnistyksessä tarvittava käynnistysvastus, joka puskuroi käynnistyksessä muodostuvia tehopiikkejä. Vastukset voidaan valmistaa paljaina rakenteina, jolloin ne ovat asennettavissa olemassaoleviin sähkökaappeihin tai rakenteisiin. Toisena paljon käytettynä vaihtoehtona on koteloitu ja sääsuojattu malli, mikä mahdollistaa vastuksen sijoittamisen ulkotiloihin

Teollisuuden sovelluksissa analogiset viestisignaalit ovat usein eroteltu signaalin laadun ja turvallisuuden varmistamiseksi.

Työturvallisuuden huomiointi on nostanut laitteiden työturvallisuusvaatimukset korkealle uusien standardien myötä. Usein kuitenkin parempaa turvallisuutta on hankittu tuottavuuden kustannuksella. Knick ProLine P 22400 galvaanisen erottimen kehityksen lähtökohtana onkin ollut työn tuottavuuden ja työturvallisuuden yhdistäminen. Se on passiivinen galvaaninen erotin standardisignaaleille ja SIL3 turvaluokiteltu EN 61508 standardin mukaisesti. Vahvistetun eristyksensä ansiosta Knick ProLine P 22400:lla tulon ja lähdön välille saadaan varma erotus jatkuvalle jännitteelle 600 VAC/DC asti. Tämä kattaa myös nopeatkin jännitemuutokset (testijännite 5,4 kVAC).

Pehmeäkäynnistimet eli "pehmokäynnistimet" tai "pehmot" mahdollistavat käynnistysvirran portaattoman rajoittamisen ja kasvattamisen käynnistyksen aikana.

Tällöin saavutetaan tasainen liikkeiden nopeuden kasvattaminen, joka on tärkeää esimerkiksi hihnakuljettimissa. Pehmeäkäynnistimellä voidaan korvata perinteiset tähti-kolmio-käynnistykset, joissa käytetään perinteisiä kontaktoreita. Koska pehmot perustuvat puolijohdetekniikkaan, eivät ne sisällä kulutusosia samalla tavoin kuin perinteiset kontaktorit. Tämä pidentää käynnistyslaitteiden elinikää ja turvallisuutta. Moottoreiden nopeudenhallintaan käytetään myös taajuusmuuttajia. Ottaen huomioon moottorikoon ja asennuksen, on sovelluksia joissa pehmon käyttäminen on kustannustehokkaampaa ja asennukseltaan helpompi toteuttaa. Pehmoissa säädöt tehdään etupaneelin potikoilla, eikä ohjelmointitaitoja vaadita.

Suunnanvaihtokontaktoreit kohteisiin, joissa liikkeen suunta täytyy saada hallitusti ja joissain tapauksissa nopeasti toteutettua.

Kahdella ohjaussignaalilla L ja R saadaan määritettyä liikkeensuunta. Kohde-esimerkkinä venttiilinohjaus, jossa venttiili täytyy saada käännettyä kiinni ja auki. Toisena esimerkkinä tukkien tai vastaavien pyörittäminen eri suuntiin.

Nopeusvahdit ovat turvallinen tapa rajoittaa vaarallisia liikkeitä.

Esimerkiksi tietyissä tapauksissa huoltohenkilöstön täytyy pystyä käyttämään liikkeitä samalla kun huoltoa suoritetaan vaarallisella alueella. Tällöin nopeusvahdilla pystytään rajoittamaan liikettä niin, ettei se aiheuta vaaratilanteita huoltohenkilöille ja huolto pystytään suorittamaan turvallisesti. Nollanopeusvahdilla voidaan myös valvoa vaaralliselle alueelle kulkua. Vaarallisten liikkeiden pysäytys ohjataan ulkopuolelta. Liikkeiden pysähdyttyä nollanopeusvahti antaa sallivan signaalin turvaovelle ja henkilöstö pääsee kulkemaan turvallistetulle alueelle.

Kun toimintaympäristössä esiintyy paljon palonarkaa materiaalia tai räjähdysherkkää pölyä, sähköverkkojen eristystason jatkuva valvonta on ehdottoman tärkeää.

Eristyksenvartijoilla voidaan valvoa maadoittamattomien verkkojen isolaatiotasoja. Eristystaso voi vaurioitua huomaamattomasti ajan kanssa esimerkiksi johdineristeiden heikentyessä. Vartijalle voidaan säätää kaksi rajaa; hälytys ja katkaisu. Tällöin kasvava ongelma voidaan paikantaa ja korjata ennen kuin katkolle on syytä. Eristysvartijan katkaisusignaali toimii turvallistavana tekijänä tapauksissa joissa eristyksen huononemiseen ei ole kiinnitetty ajoissa huomiota tai tason tippuminen tapahtuu nopeasti.

 

Vikavirranvalvojilla saadaan valvottua maadoitettujen verkkojen isolaatiotasoja.

Vikavirranvalvojilla saadaan valvottua maadoitettujen verkkojen isolaatiotasoja. Eristystaso voi vaurioitua huomaamattomasti ajan kanssa esimerkiksi johdineristeiden heikentyessä. Vartijalle voidaan säätää kaksi rajaa; hälytys ja katkaisu. Tällöin kasvava ongelma voidaan paikantaa ja korjata ennen kuin katkolle on syytä.  Vikavirranvalvojan katkaisusignaali toimii turvallistavana tekijänä tapauksissa joissa eristyksen huononemiseen ei ole kiinnitetty ajoissa huomiota tai tason tippuminen tapahtuu nopeasti.