Search
Close this search box.

Euchner GmbH koneturvallisuuden edelläkävijänä

Maailman ensimmäinen turvalukko, joka on kehitetty kommunikoimaan EtherCAT / FSoE -tehdasväylän kanssa.

2009

Vuonna 2009 Euchner kehitti ensimmäisen PROFINET/PROFIsafe­-tehdasväylään liitettävän huolto-oven turvalukon ja aloitti samalla täysin uuden tuotekategorian, jossa teollisuuden huolto-ovien turvalukitukset ovat liitettävissä turvaväylään.

2014

Muutamaa vuotta myöhemmin 2014 Euchner toi ensimmäisenä markkinoille turvalukon, joka oli ohjelmoitavissa EtherNET/IP-tehdasväylään ja CIP Safety -turvaväylään.

2018

Tehdasväylään liitettävien komponenttien markkina alkoi kasvamaan, sillä yksityiskohtaisempaa dataa haluttiin saada yhä useammin myös kenttälaitteista. Asiakkaiden kommenttien ja aikaisempien versioiden palautteen pohjalta Euchner toi vuonna 2018 markkinoille täysin uudistetun MGB2 Modular -koneturvajärjestelmän PROFINET/PROFIsafe -turvaväylään.

Uuden sukupolven koneturvajärjestelmä on entistä monipuolisempi ja kustannustehokkaampi. Tämä on johtanut sen käyttöön eri teollisuuden toimialoilla, modernien tuotantolaitteiden ja -koneiden turvallistamisessa.

2021

Vuonna 2021 Euchner laajensi valikoimaansa taas kehittämällä MGB2 Modular -sarjan EtherCAT- ja EtherCAT/P-tehdasväyliin. Tuotteiden integrointi EtherCAT / FSoE (FailSafe over EtherCAT) -järjestelmään on merkittävä kehitysaskel, sillä MGB2 Modular on maailman ensimmäinen koneturvalukko, joka on kehitetty kommunikoimaan turvallisesti EtherCAT-tehdasväylän kanssa.

MGB2 Modular – Monipuolinen koneturvajärjestelmä tehdasväylään

MGB2 Modular -koneturvajärjestelmän suurimpina etuina on sen modulaarisuus, nopea käyttöönotto sekä helppo liitettävyys eri turvaväyliin. Tehdasväylien älykkäät viestintäominaisuudet luovat järjestelmästä miltei täydellisen nykyaikaisiin Teollisuus 4.0 -sovelluksiin.

MGB2 Modular on suunniteltu mukautumaan erilaisten sovellusten tarpeisiin. Tämä on saavutettu jakamalla järjestelmän kolme päätoimintoa eri moduuleihin. Kaikki järjestelmän komponentit on liitetty tehdasväylämoduuliin, joka kommunikoi suojattavan laitteen ohjausjärjestelmän (PLC) kanssa. Lukitusmoduuli ohjaa lukitusta ja valvoo huolto-oven tilaa. Laajennusmoduulit mahdollistavat erilaiset ohjaustoiminnot sekä muiden turvakomponenttien liittämisen järjestelmään.

MGB2 Modular -tuotesarjassa on laaja valikoima moduuleita, joiden avulla suojattavan laitteen koneturvajärjestelmä voidaan suunnitella aina suojattavan sovelluksen tarpeiden mukaisesti.

Selkeä tiedonsiirto ja järjestelmän ohjaus modulaarisuuden avulla

Euchner MBM-tehdasväylämoduuli toimii Euchnerin oman MLI-väylän, tehdasväylän/turvaväylän välillä. Eri moduuleilta tuleva tieto siirretään väylämoduulin kautta ohjausjärjestelmään (PLC:lle). Vastavuoroisesti ohjausjärjestelmästä voidaan lähettää signaali tehdasväylän kautta järjestelmän komponenteille. Tällä voidaan ohjata esimerkiksi huolto-oven lukitusta tai aktivoida merkkivalo, joka kertoo järjestelmän tilasta.

Koska MBM-tehdasväylämoduuli toimii väylämuuntimena, väylämoduulia vaihtamalla samat järjestelmäkomponentit pystyvät kommunikoimaan myös eri tehdasväylien kanssa. MBM-tehdasväylämoduuli on järjestelmän keskeinen osa, eli järjestelmän ”aivot”, sillä järjestelmän ohjelma tallentuu väylämoduulille.

PROFINET/PROFIsafe -tehdasväylään yhteensopiva MGB2 Modular -sarja on ollut suuressa kysynnässä siitä lähtien, kun se tuli markkinoille vuonna 2018. Myöhemmin vuonna 2021 julkaistut versiot EtherCAT P / FSoE ja EtherCAT / FSoE ovat vakuuttaneet yhä useammat käyttäjät.

Vaihtoehtoiset tehdasväylämoduulit mahdollistavat liitännän eri tehdasväyliin.

MGB2 lukitusmoduuli – Täydellistä mukautumista huolto-ovien ja -porttien lukitukseen

Koneturvallisuudessa löytyy harvoin kahta samanlaista suojattavaa kohdetta. Eri tuotantoprosessit edellyttävät tuotantolinjan huolto-ovelle eri toimintoja. Joskus ovelle tarvitaan hätä-seis-painikkeita, joskus valaistuja avauspyyntö- ja kuittauspainikkeita. Tuotantolinjan huolto-oveen asennettu MGB2-turvalukko suojaa vaarallisten koneiden parissa työskentelevää operaattoria ja päästää operaattorin vaaralliselle alueelle vasta kun laite on turvallisessa tilassa.

MGB2 Modular -koneturvajärjestelmä on pelkkää huolto-oven lukitusta monipuolisempi ratkaisu. Laajennusmoduulit, painikemoduulien valikoima ja muiden turvakomponenttien liitettävyys mahdollistavat myös lukemattomien vaihtoehtoisten järjestelmien rakentamisen. Ohjaustoimintojen lisäksi valaistut painikkeet antavat selkeän tiedon suojattavan prosessin tai robottisolun tilasta. Ajan myötä huolto-ovien käyttöön liittyvät vaatimukset voivat muuttua, esimerkiksi koneiden ja tuotantolinjojen modernisaatioiden tai laajennusten seurauksena. Helposti muunneltavissa oleva ratkaisu on tällöin järkevä valinta.

Suojattavan laitteen erilaiset ohjaustoiminnot voidaan toteuttaa lukitusmoduuliin vaihdettavilla painikemoduuleilla.

Lisää ohjaustoimintoja

Mikäli järjestelmään tarvitaan enemmän toimintoja, MCM-laajennusmoduuli lisää kapasiteettia jopa neljälle painikemoduulille. Tämä mahdollistaa myös erillisen ohjauspaneelin luomisen MGB2 Modular -järjestelmään. Laaja valikoima painikemoduuleita mahdollistavat optimaalisen ohjausjärjestelmän luomisen. Yhdessä painikemoduulissa on mahdollista olla kolme toimintoa kuten valaistu pyyntö- ja kuittauspainike, hätäseispainike, kiertokytkin tai avainkytkin. Painikemoduuli on saatavana myös turvatuloilla, mikä mahdollistaa erillisten sähkömekaanisten turvarajoja, RFID-koodattuja turvarajojen ja HS-painikkeiden liittämisen tehdasväylään.

MGB2 Modular -järjestelmään on saatavilla painikemoduuli, johon on integroitu elektroninen avainjärjestelmä CKS2. Sitä voidaan käyttää huoltolukitukseen, käyttäjän käyttöoikeuksien tunnistamiseen, laitteen toimintatilan valintaan tai siirtoavainjärjestelmänä.

MCM-laajennusmoduuleita voidaan käyttää erillisinä ohjauspaneeleina. M12-liittimiin voidaan liittää erillisiä sallintakytkimiä, sähkömekaanisia- ja RFID-koodattuja-turvarajoja sekä HS-painikkeita.


Järjestelmän kuvaus:

Väylämoduuli MBM

  • Kommunikoi kaikkien MGB2-lukitusmoduulien, MCM-laajennusmoduulien, MSM-painikemoduulien sekä ohjausjärjestelmän (PLC) välillä eri teollisuusverkoissa

MGB2 Modular -turvalukko (lukitusmoduuli + kahvamoduuli)

  • Moduuleista koostuva oven lukitusjärjestelmä
  • Kätisyys vaihdettavissa oven saranapuolen mukaan
  • Soveltuu sarana- ja liukuoviin
  • Asennuspaikat kahdelle MSM-painikemoduulille

MCM Modular -laajennusmoduulit

  • Paikat kahdelle tai neljälle MSM-painikemoduulille
  • Valomajakan liitäntä ja ohjaus tehdasväylän kautta

MSM-painikemoduulit

  • Moduuleissa enintään kolme toimintoa
  • Valaistuja pyyntö- ja kuittauspainikkeita, hätäseispainikkeita, kiertokytkimiä, avainkytkimiä ja monia muita
  • Tiettyjen painikemoduulien kautta voidaan liittää myös sallintakytkimiä, sähkömekaanisia turvarajoja, RFID-koodattuja turvarajoja ja erillisiä HS-painikkeita.

Vähemmän komponentteja, enemmän älyä – Jopa kuusi huolto-ovea yhdistettynä yhteen väylämoduuliin

Yhteen väylämoduuliin voidaan liittää jopa kuusi MGB2 Modular -turvalukkoa tai MCM-laajennusyksikköä. Koska MGB2 Modular -järjestelmän kommunikaatio tapahtuu vain yhden väylämoduulin kautta, myös ohjausjärjestelmän puolella tarvitaan vähemmän osoitepaikkoja ja liitäntöjä. Tämä säästää ohjausjärjestelmän tallennuskapasiteetissa, joka sekin käy kalliimmaksi tulevaisuuden tehtaissa, joissa on enemmän älykkäitä järjestelmiä.

Turvajärjestelmän erillinen väylämoduuli luo ovelle enemmän tilaa. Komponenttien hajasijoittelu mahdollistaa myös sen, että väylämoduuli voidaan asentaa kytkentäkaappiin tai keskeiseen sijaintiin, esimerkiksi huolto-ovien väliin. Erityisesti ahtaissa tiloissa hajasijoittelu mahdollistaa järjestelmän joustavan asennuksen.

Tunnettu ja luotettava ratkaisu

Euchner MGB2-turvalukoilla on vakiintunut maine autoteollisuudessa sekä eri automaatioteollisuuden aloilla. Käyttäjät ovat saaneet nauttia moitteettomasti toimivasta ovien lukitusjärjestelmästä, joka kattaa korkeimman PL e-tason vaatimukset EN ISO 13849-1 mukaisesti, mutta mukautuu helposti myös tulevaisuuden sovellusten vaatimuksiin. Kun laitetta suunnitellessa halutaan päätyä ratkaisuun, joka on monipuolinen, laadukas ja pitkäikäinen MGB2 Modular -järjestelmä on varmasti järkevä investointi.

MGB2 Modular -järjestelmän suunnittelu alkaa usein suojattavan alueen pohjakaavion läpikäynnillä. Huolellisesti määritetyt järjestelmäkokonaisuudet ja komponenttien oikea sijoittelu on tärkeää, jotta saavutetaan mahdollisimman kustannustehokas kokonaisuus sekä mutkaton huoltoprosessi laitteelle. Mikäli MGB2 Modular -järjestelmän suunnittelu on teille ajankohtaista, ota yhteyttä ja autamme mielellämme teitä suunnittelussa sekä ottamaan askeleen kohti tulevaisuuden järjestelmiä.

Sähkölehto x Euchner jo 30 vuotta

Sähkölehto tarjoaa asiantuntijaratkaisuja ja tuotteita teollisuuden koneturvallisuuteen. Olemme toimineet Euchnerin virallisena yksinedustajana Suomessa jo 30 vuoden ajan. Asiantuntijamme ovat aina mukana oikean ratkaisun valinnassa, suunnittelun alusta järjestelmän käyttöönottoon sekä tuotantoon saakka. Omaamme vankan osaamisen sekä laajan tuotevalikoiman koneturvallisuuden alalta. Pystymme tarjoamaan turvallisen, luotettavan sekä pitkäaikaisen ratkaisun yrityksenne tarpeisiin. Toimintamme perustana ovat kumppanuus ja luotettavuus, mikä tarkoittaa sitoutumistamme tarjoamaan asiakkaillemme laadukasta asiakaspalvelua ja -tukea myös pitkälle tulevaisuuteen.

Euchner turvaratkaisut

Euchnerin ratkaisuilla vaaralliset koneet tehdään turvallisiksi ihmisille ja tuotantoprosesseille.

Erityisosaaminen teollisen turvatekniikan alalla mahdollistaa eri toimialoilla toimiville asiakkaille räätälöityjen ratkaisujen ja tuotteiden suunnittelun ja valmistamisen. Asiakkaat eivät ole vain ostajia, vaan tärkeitä kumppaneita, joiden kanssa tehty yhteistyö auttaa kehittämään parhaita ratkaisuja.

Euchnerin omat laatuvaatimukset ylittävät standardien ja lakien asettamat vaatimukset. Kaikki keskeiset komponentit valmistetaan itse, ja sisäinen laadunhallinta takaa, että jokainen tehtaalta lähtevä tuote on tarkastettu.

Kiinnostuitko sisällöstä?
Pysy ajan tasalla uusimmista artikkeleista seuraamalla Sähkölehdon Linkedin-sivua:

[lisatiedot_showcase]